Liberalismen : en kontrahistoria / Domenico Losurdo ; översättning från engelska av Erik Göthe.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Swedish Original language: Italian Publisher: [Skarpnäck] : Gerundium, [2022]Manufacturer: 2022Description: 379 sidor 24 cmContent type:
  • text
Media type:
  • unmediated
Carrier type:
  • volume
ISBN:
  • 9789198596779
Uniform titles:
  • Controstoria del liberalismo Svenska
Subject(s): DDC classification:
  • 320.51 23/swe
Other classification:
  • Ocgc
Summary: Liberalismens högsta värde sägs vara frihet. I sin mothistoria ställer Domenico Losurdo frågan "vilkas frihet?” Historiskt sett, för liberalismen och dess teoretiker, var det naturligt och riktigt att den privilegierade elitens frihet förutsatte brist på frihet för alla andra, förtryck av underordnade ”raser”, folk och samhällsklasser. Lusordo går igenom vad både välkända liberala intellektuella som John Locke och Alexis de Tocqueville skrev liksom liberala teorier av makthavare som George Washington och Thomas Jefferson och jämför med verkligheten i de liberala samhällena i Europa och USA. Den dominerande liberala tradition som gick emot det kungliga enväldet visar sig bara låta friheten gälla en snäv elit av privilegierade. Politiska gestalter som än i dag hyllas för sina insatser för frihetens sak, visar sig ha varit övertygade rasister och anhängare av slaveri. Domenico Losurdos mothistoria om liberalismen är präglad av väldig lärdom och väcker nya tankar om det moderna samhället från 1600-talets senare del till nu.
Item type: Bok
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Home library Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Bok Mariestads bibliotek Facklitteratur Vuxen Ocg Available 455044923264C
Bok Tibro bibliotek Facklitteratur Vuxen Ocg Available 80068583748EB
Bok Tidaholms bibliotek Facklitteratur Vuxen Ocg Available 1003349314981C
Bok Töreboda bibliotek Facklitteratur Vuxen Oc Available 212192214737A
Total holds: 0

Översättning från den engelska utgåvan med titeln: Liberalism : a counter-history

Liberalismens högsta värde sägs vara frihet. I sin mothistoria ställer Domenico Losurdo frågan "vilkas frihet?” Historiskt sett, för liberalismen och dess teoretiker, var det naturligt och riktigt att den privilegierade elitens frihet förutsatte brist på frihet för alla andra, förtryck av underordnade ”raser”, folk och samhällsklasser. Lusordo går igenom vad både välkända liberala intellektuella som John Locke och Alexis de Tocqueville skrev liksom liberala teorier av makthavare som George Washington och Thomas Jefferson och jämför med verkligheten i de liberala samhällena i Europa och USA. Den dominerande liberala tradition som gick emot det kungliga enväldet visar sig bara låta friheten gälla en snäv elit av privilegierade. Politiska gestalter som än i dag hyllas för sina insatser för frihetens sak, visar sig ha varit övertygade rasister och anhängare av slaveri. Domenico Losurdos mothistoria om liberalismen är präglad av väldig lärdom och väcker nya tankar om det moderna samhället från 1600-talets senare del till nu.