Det vi inte kan råda över : om vårt förhållande till världen / Hartmut Rosa ; översättning: Joachim Retzlaff.

By: Rosa, Hartmut [aut]Contributor(s): Retzlaff, Joachim, 1952- [trl]Material type: TextTextLanguage: Swedish Original language: German Publisher: Göteborg : Daidalos, [2020]Manufacturer: Falun : ScandBook, 2020Description: 165 sidor 19 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9789171736086Uniform titles: Unverfügbarkeit Svenska Subject(s): Social förändring | Mänskliga relationer | Alienation | Humanekologi | Social change | Human ecology | Alienation (Social psychology) | Interpersonal relationsDDC classification: 303.4 Other classification: Oaa | Oa:d Summary: Strävan efter att ställa världen till vårt förfogande, att råda över den, är enligt den tyske sociologen Hartmut Rosa utmärkande moderniteten som kulturell livsform. Men en fullständigt känd, planerad och behärskad värld vore samtidigt en död värld. Utan mötet med det som vi inte kan råda över inget liv. Våra liv utspelas i spänningen mellan det som står till vårt förfogande och det som förblir utanför vår kontroll. Detta är en vardaglig erfarenhet som vi alla delar, om än i olik grad. Rosa utforskar i denna essä hur spänningen mellan det vi kan och det vi inte kan råda över manifesterar sig både i våra individuella liv – i vårt förhållande till kropp och hälsa, kärleks- och samliv, utbildning och yrkesliv – och i våra politiska institutioners försök att styra och planera i en oöverskådlig värld. Hartmut Rosa är professor i sociologi vid universitetet i Jena och författare till de uppmärksammade samtidsdiagnostiska böckerna "Beschleugning" (Accelreration) och "Resonanz". Daidalos har tidigare utgivit artikelsamlingen "Acceleration, modernitet och identitet. Tre essäer."
Item type: Bok List(s) this item appears in: Töreboda nya böcker juni 2022
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Home library Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Bok Tidaholms bibliotek
Facklitteratur
Vuxen Oaa (Browse shelf (Opens below)) Available 10027856149852
Bok Töreboda bibliotek
Facklitteratur
Vuxen Oa (Browse shelf (Opens below)) Available 2120163147325
Total holds: 0

Strävan efter att ställa världen till vårt förfogande, att råda över den, är enligt den tyske sociologen Hartmut Rosa utmärkande moderniteten som kulturell livsform. Men en fullständigt känd, planerad och behärskad värld vore samtidigt en död värld. Utan mötet med det som vi inte kan råda över inget liv. Våra liv utspelas i spänningen mellan det som står till vårt förfogande och det som förblir utanför vår kontroll. Detta är en vardaglig erfarenhet som vi alla delar, om än i olik grad. Rosa utforskar i denna essä hur spänningen mellan det vi kan och det vi inte kan råda över manifesterar sig både i våra individuella liv – i vårt förhållande till kropp och hälsa, kärleks- och samliv, utbildning och yrkesliv – och i våra politiska institutioners försök att styra och planera i en oöverskådlig värld. Hartmut Rosa är professor i sociologi vid universitetet i Jena och författare till de uppmärksammade samtidsdiagnostiska böckerna "Beschleugning" (Accelreration) och "Resonanz". Daidalos har tidigare utgivit artikelsamlingen "Acceleration, modernitet och identitet. Tre essäer."


Gullspångs bibliotek Hjo stadsbibliotek Karlsborgs bibliotek Mariestads Stadsbibliotek Skövde stadsbibliotek Tibro bibliotek Tidaholms stadsbibliotek Töreboda kommunbibliotek