Vad moralen kräver : att argumentera om rätt och fel / Anders Hansson.

Av: Materialtyp: TextTextSpråk: Svenska Utgivningsuppgift: Göteborg : Daidalos, [2020]Tillverkare: Falun : Scandbook, 2020Beskrivning: 297 sidor 19 cmInnehållstyp:
  • text
Medietyp:
  • unmediated
Bärartyp:
  • volume
ISBN:
  • 9789171736000
Ämnen: DDK-klassifikation:
  • 170 23/swe
Annan klassifikation:
  • Dg
Sammanfattning: Det här är en bok om hur vi kan förbättra våra moraliska resonemang och om varför det är viktigt att vi gör det. De flesta torde hålla med om att det finns många saker som är värdefulla eller önskvärda, till exempel ett fritt demokratiskt samhälle. Men ett sådant samhälle förutsätter vissa värden, principer och idéer. Därför är det nödvändigt att vi alla lär oss resonera om värdefrågor. Så hur kan man resonera om sådana? Och hur blir man bättre på det? För att klargöra detta tar Anders Hansson hjälp av ett klassiskt filosofiskt verktyg: tankeexperimentet. Med hjälp av mer eller mindre drastiska tankeexperiment som ”fångarnas dilemma” kan man på ett oöverträffat vis tydliggöra förutsättningarna för – och konsekvenserna av – olika moraliska ståndpunkter och val. Tankeexperiment är dessutom ofta roliga att fundera över. Hur skulle man själv ha agerat i en viss belägenhet? Men ska det finnas någon poäng med att diskutera moral måste det finnas en uppriktig vilja att komma fram till bättre svar på viktiga frågor. Hansson anknyter här till tankegångar hos John Rawls och, inte minst, till Rawls medborgarideal. Peter Singers inflytelserika princip om att vi är skyldiga att förhindra lidande blir också föremål för analys. Liksom mycket annat på det moralfilosofiska området. Boken fungerar därmed också som en introduktion till modern moralfilosofi. Anders Hansson, född 1979, har tidigare på Daidalos gett ut "Vad vi har mest skäl att göra: Derek Parfits moralfilosofi" (2019) och "Aristoteles etik" (2016).
Exemplartyp: Bok
Betyg
    Medelbetyg: 0.0 (0 röster)
Bestånd
Exemplartyp Hembibliotek Avdelning Hyllsignatur Status Förfallodatum Streckkod Exemplarreservationer
Bok Hjo bibliotek Facklitteratur Vuxen D Tillgänglig 20272511497AF
Bok Mariestads bibliotek Facklitteratur Vuxen Dg Tillgänglig 80066386131AC
Bok Skövde stadsbibliotek Tysta rummet plan 2 Vuxen Dg Tillgänglig 27714271496D0
Bok Tidaholms bibliotek Facklitteratur Vuxen Dg Tillgänglig 10027867149871
Bok Töreboda bibliotek Facklitteratur Vuxen D Tillgänglig 21201591473AB
Antal reservationer: 0

Det här är en bok om hur vi kan förbättra våra moraliska resonemang och om varför det är viktigt att vi gör det. De flesta torde hålla med om att det finns många saker som är värdefulla eller önskvärda, till exempel ett fritt demokratiskt samhälle. Men ett sådant samhälle förutsätter vissa värden, principer och idéer. Därför är det nödvändigt att vi alla lär oss resonera om värdefrågor. Så hur kan man resonera om sådana? Och hur blir man bättre på det? För att klargöra detta tar Anders Hansson hjälp av ett klassiskt filosofiskt verktyg: tankeexperimentet. Med hjälp av mer eller mindre drastiska tankeexperiment som ”fångarnas dilemma” kan man på ett oöverträffat vis tydliggöra förutsättningarna för – och konsekvenserna av – olika moraliska ståndpunkter och val. Tankeexperiment är dessutom ofta roliga att fundera över. Hur skulle man själv ha agerat i en viss belägenhet? Men ska det finnas någon poäng med att diskutera moral måste det finnas en uppriktig vilja att komma fram till bättre svar på viktiga frågor. Hansson anknyter här till tankegångar hos John Rawls och, inte minst, till Rawls medborgarideal. Peter Singers inflytelserika princip om att vi är skyldiga att förhindra lidande blir också föremål för analys. Liksom mycket annat på det moralfilosofiska området. Boken fungerar därmed också som en introduktion till modern moralfilosofi. Anders Hansson, född 1979, har tidigare på Daidalos gett ut "Vad vi har mest skäl att göra: Derek Parfits moralfilosofi" (2019) och "Aristoteles etik" (2016).