Makt och pengar i frihetstidens Sverige : en oligarkis triumfer och slutliga nederlag 1720–1766 / Thomas Magnusson.

By: Magnusson, Thomas, 1946- [aut]Material type: TextTextLanguage: Swedish Publisher: Göteborg : Daidalos, [2020]Manufacturer: Falun : Scandbook, 2020Description: 331 sidor 22 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9789171735881Subject(s): 1718-1772 (frihetstiden, Sverige) | Oligarki -- historia | Förmögenhetsfördelning -- historia | Makt (samhällsvetenskap) -- historia | Pengar -- historia | SverigeDDC classification: 948.5036 Other classification: Kc.44 Summary: Den svenska frihetstiden känner vi från skol­böckerna som en strid mellan partierna hattar och mössor. Den innebar ett riksdagsstyre som stod i kontrast till den karolinska envåldsmakten. Men den var också en period av korruption och politiskt ränkspel. I denna bok beskriver Thomas Magnusson hur en maktgruppering bestående av ämbetsadel och storköpmän kunde berika sig genom statlig privilegiepolitik som gällde utrikeshandeln, manufakturerna, utarrendering av tulluppbörd och gynnsamma kreditvillkor. Dessa oligarker, som Magnusson kallar dem, kunde fram till mitten av 1760-talet ganska obestritt främja sina egenintressen. Hur var detta privata berikande möjligt och vilka maktförskjutningar och samhällsförändringar gjorde att nya aktörer kunde träda fram och ända oligarkernas inflytande? Magnusson tränger bakom rokokohistorien och försöker komma de politiska aktörerna in på livet, så att säga innan de pudrat sig och fått på sig perukerna. Thomas Magnusson är professor emeritus i historia vid Göteborgs universitet och har tidigare publicerat arbeten om bl a 1800-talets svenska fattigdomspolitik och om Ostindiska kompaniet.
Item type: Bok List(s) this item appears in: Töreboda nya böcker Sep 2021
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Home library Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Bok Karlsborg bibliotek
Facklitteratur
Vuxen Kc (Browse shelf (Opens below)) Available 2078950144690
Bok Skövde stadsbibliotek
Tysta rummet plan 2
Vuxen Kc (Browse shelf (Opens below)) Available 273452116838C
Bok Tidaholms bibliotek
Facklitteratur
Vuxen Kc (Browse shelf (Opens below)) Available 100275651498EB
Bok Töreboda bibliotek
Facklitteratur
Vuxen Kc (Browse shelf (Opens below)) Available 2118342147320
Total holds: 0

Den svenska frihetstiden känner vi från skol­böckerna som en strid mellan partierna hattar och mössor. Den innebar ett riksdagsstyre som stod i kontrast till den karolinska envåldsmakten. Men den var också en period av korruption och politiskt ränkspel. I denna bok beskriver Thomas Magnusson hur en maktgruppering bestående av ämbetsadel och storköpmän kunde berika sig genom statlig privilegiepolitik som gällde utrikeshandeln, manufakturerna, utarrendering av tulluppbörd och gynnsamma kreditvillkor. Dessa oligarker, som Magnusson kallar dem, kunde fram till mitten av 1760-talet ganska obestritt främja sina egenintressen. Hur var detta privata berikande möjligt och vilka maktförskjutningar och samhällsförändringar gjorde att nya aktörer kunde träda fram och ända oligarkernas inflytande? Magnusson tränger bakom rokokohistorien och försöker komma de politiska aktörerna in på livet, så att säga innan de pudrat sig och fått på sig perukerna. Thomas Magnusson är professor emeritus i historia vid Göteborgs universitet och har tidigare publicerat arbeten om bl a 1800-talets svenska fattigdomspolitik och om Ostindiska kompaniet.


Gullspångs bibliotek Hjo stadsbibliotek Karlsborgs bibliotek Mariestads Stadsbibliotek Skövde stadsbibliotek Tibro bibliotek Tidaholms stadsbibliotek Töreboda kommunbibliotek